Nieuwe maandelijkse column: Boek van de maand

banner boek van de maand

Welkom bij deze nieuwe maandelijkse column waarin ik d.m.v. een kort verslag een goed boek aanbeveel dat ik zelf heb gelezen.

Naast het dagelijks lezen van de Bijbel, is het lezen van goede christelijke boeken ook belangrijk voor de opbouw van je geestelijke leven. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken:

  • Door het lezen van een boek dwing jij jouw eigen gedachten om mee te gaan in de denkrichting van de schrijver, ook al dacht jezelf nooit zo ver daarin door.  Door aandachtig een boek te lezen, train jij jezelf dus in de vorming van je gedachten. Dus hoe meer boeken je leest, hoe beter je daarom meestal in balans leert te denken over allerlei belangrijke zaken in het leven. Door veel te lezen ontwikkel je dus een bepaalde geestelijke stabiliteit in je gedachten. Leer te lezen om het plezier van nadenken!
  • Goede christelijke schrijvers hebben vaak vele jaren gespendeerd aan bijbelonderzoek en hebben daarnaast vaak ook een schat aan levenservaring opgebouwd. Dit alles hebben zij beschikbaar gemaakt in de vorm van een boek dat jij jezelf kunt eigen maken in slechts een paar uur. Haal daarom je voordeel uit het lezen van boeken!
  • Diepgang. Prediking is enorm krachtig (geloof komt door het horen van het Woord van God), maar in prediking is de diepgang ook gelimiteerd door de beperkte spreektijd en ook door de vorm van uitdragen. Bijbelstudieseries voorzien daarom meestal in meer diepgang. Het gericht vele uren lezen van een diepgaand boek over een bepaald onderwerp kan je daarom vaak ook verder helpen om een beter inzicht te krijgen in waar het geestelijke precies aan schort. Het is ook makkelijk bij een boek om te accentueren wat je aanspreekt, om het later weer terug te lezen en het je eigen te maken.
  • Een boek lezen kun je bijna overal. Tip: schaf een e-reader aan om digitale boeken te kunnen lezen. Uit ervaring blijkt dat de meeste mensen met een e-reader zo’n 2x meer lezen dan toen ze alleen papieren boeken lazen. Ook zijn e-boeken goedkoper dan de papieren versies.

Tenslotte, realiseer je dat bij bijna elk boek geldt dat je niet alles wat de schrijver beweert zo maar klakkeloos kunt aannemen. Alleen de Bijbel is immers foutloos! Je behoort daarom een boek te lezen zoals je een vis zou eten: slik het vlees door maar spuug de graten gewoon uit!

Hartelijke groet,

Henk Brusse

Hier een overzicht van besproken boeken: