Boek van de maand oktober 2021

banner boek van de maand

Sommige boeken in deze maandelijkse column ‘Boek van de maand’ lezen erg ontspannend, anderen kosten misschien meer moeite om te doorgronden. Soms zijn het duurdere boeken, maar ze zijn je geld en je leestijd meer dan waard!

Leven in het vuur van God, door Reinhard Bonnke

Boek van de maand oktober 2021: Leven in het vuur van God

“Living a live on fire”, of “Leven in het vuur van God”, is de zeer inspirerende autobiografie van de bekende Duitse evangelist Reinhard Bonnke. Hij trok met zijn evangelisatiecampagnes vooral in Afrika enorme massa’s. In Nigeria kwamen zelfs zo’n 1,6 miljoen mensen bij elkaar, waarbij 1 miljoen mensen reageerden op zijn oproep om tot bekering te komen! Hij is in 2020 overleden op de leeftijd van 79 jaar en heeft 79 miljoen bekeringskaartjes geregistreerd tijdens zijn campagnes. Dus gemiddeld 1 miljoen bekeerlingen voor elk van zijn levensjaren!

Zijn schrijfstijl is net zo simpel en humoristisch als zijn prediking en het boek leest daardoor heel prettig en snel. In de eerste hoofdstukken schrijft hij over een pinksterevangelist Luis Graf. Deze leidt in 1922 zijn traditioneel Lutherse grootouders in Oost Pruissen tot bekering door een groot genezingswonder. Graf bracht ook een lokale opwekking in die regio. Hierdoor werden in het gezin Bonnke de noodzakelijke geloofszaadjes geplant voor de geweldige bediening van Reinhard twee generaties later. Je kunt deze biografie niet lezen zonder zelf ook enthousiast te worden voor wereldevangelisatie en gebed voor genezing en bevrijding!

De kracht van het boek is ook dat Bonnke de vele tegenstand beschrijft die hij ontmoette. Hij moest leren zich daar doorheen te vechten.  Zijn eigen organisatie vond dat hij onvoldoende gekwalificeerd was om missionaris te zijn in Afrika. Ze werkten hem in het begin meer tegen dan dat ze hem verder hielpen. Een plotselinge storm die zijn gloednieuwe dure grote tent kapot waait. Teamleden die verbranden bij een dramatisch auto-ongeluk.  Wonderlijke bekeerlingen die later vreselijk terugvallen. Persoonlijke ziekte. Enzovoort. Zonder tegenstand geen overwinning!

Bonnke was persoonlijk niet echt gericht op discipelschap. Dit liet hij over aan de vele lokale kerken waar hij mee samenwerkte. Wel heeft hij de droom die God hem gaf over een bloedgewassen Afrika weten uit te werken door zijn krachtige geloof en zijn volle inzet. Een boek dat je vurig maakt!

Living a live on fire, Reinhard Bonnke
Inmiddels ook vertaald naar het Nederlands met als titel “Leven in het vuur van God”, december 2019, 748 pagina’s.

Overzicht met eerdere boekreviews

Tagged on: , , , ,